Burgernet mei 2015

Ze komen er weer aan: de insluipers

Het wordt mooi weer! Ramen en deuren gaan weer open. Heerlijk voor de frisse lucht in huis. Maar ook heerlijk voor insluipers die uw huis overhoop halen op zoek naar voor hen interessante spullen.

Met het mooie weer in het vooruitzicht gaan politieagenten daarom de wijken en buurten in om via openstaande ramen of deuren een zogenaamd ‘wit voetje’ in woningen neer te leggen. De politie wordt daarbij geholpen door toezichthouders van de gemeenten, jongeren en buurtpreventen. Met deze actie wil de politie laten zien hoe makkelijk het voor een insluiper is om binnen te komen en spullen te stelen.

Het aantal inbraken in de gemeenten is nog steeds hoog. De politie maakt zich daar ernstige zorgen over. Natuurlijk doet de politie er alles aan om de daders te pakken, zoals een uitgebreid forensisch onderzoek en een buurtonderzoek. Maar de dader heeft dan al wel toegeslagen.

Het voorkomen van een inbraak is minstens net zo belangrijk. Want soms wordt het een insluiper ook wel erg gemakkelijk gemaakt. Met mooi weer staan ramen en deuren soms wagenwijd open. En niemand die in de gaten houdt of er iemand naar binnen glipt.

Tijdens eerdere acties bleek dat nogal wat bewoners zich niet bewust zijn van de risico’s als ramen en deuren openstaan en er niet direct toezicht is in de betreffende woonruimte. U kunt voorkomen dat in een moment van onachtzaamheid uw waardevolle spullen worden gestolen.

Hoe u het insluipers moeilijk maakt

  • Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet onbeheerd, ook niet om te douchen, slapen of bijvoorbeeld boven te stofzuigen. Leg ook geen waardevolle spullen in het zicht, zoals laptop, fotocamera of portemonnee.
  • Sluit ’s nachts ramen en deuren. Inbrekers of insluipers hebben maar weinig ruimte nodig om binnen te komen. Kijk dus ook uit met een open bovenlicht.
  • Toch een raampje open? Zet dan alleen het raam open waar een inbreker niet bij kan of een raam wat is voorzien van een goedkeurde barrièrestang of –rek.
  • Laat geen sleutels aan de binnenkant van een deur of raam in het slot zitten.